Bedrijfsobligaties

Bedrijfsobligaties zijn effecten waarmee beleggers kapitaal uitlenen aan een bedrijf tegen vaste voorwaarden.

Naast de federale, staats- en lokale overheden geven ook industriële bedrijven obligaties uit. Dergelijke obligaties die worden uitgegeven door Duitse bedrijven, hun buitenlandse dochterondernemingen of door internationale bedrijven worden bedrijfsobligaties genoemd. Wie een dergelijke obligatie koopt, verstrekt de betrokken onderneming een lening voor een beperkte periode en ontvangt als tegenprestatie regelmatig vaste rentebetalingen en het geïnvesteerde geld terug aan het einde van de looptijd. Naast aandelen en fondsen nemen staatsobligaties en bedrijfsobligaties een groot deel van alle beleggingsproducten voor hun rekening.

Wat onderscheidt bedrijfsobligaties?

Voor de emitterende industriële bedrijven vormen obligaties een alternatief voor of een aanvulling op de gebruikelijke leningen van banken, aangezien banken over het algemeen zekerheden eisen die met name jonge bedrijven nog niet hebben. Verdere voordelen voor de emitterende bedrijven zijn de toename van de liquiditeit, de onafhankelijkheid van banken en de flexibele structurering van de obligaties. Voor middelgrote bedrijven vormen de zogenaamde Mittelstandsanleihen een relatief nieuwe vorm van herfinanciering via de kapitaalmarkt. Mittelstandsbonds zijn bedrijfsobligaties met een uitgifte volume van meestal 15 tot 150 miljoen euro, een gebruikelijke looptijd van vijf jaar en een vaste rentecoupon.

Welke voordelen hebben bedrijfsobligaties ten opzichte van andere vormen van obligaties?

Ratingbureaus, die de kredietwaardigheid van staten en bedrijven beoordelen, geven staten over het algemeen een hogere rating dan bedrijven. Zelfs bedrijven met uitstekende financiële middelen moeten daarom meer rente op hun obligaties betalen dan landen met de hoogste kredietrating. Vergeleken met staatsobligaties bieden bedrijfsobligaties daarom vaak een hoger rendement door hun lagere kredietwaardigheid.

In tegenstelling tot een aandeel, dat resulteert in een directe participatie van de aandeelhouder in een onderneming, zijn de houders van bedrijfsobligaties slechts kapitaalverschaffers voor de onderneming.

Terwijl aandelen voor onbepaalde tijd kunnen worden aangehouden en hun waarde sterk kan schommelen, hebben bedrijfsobligaties een vaste looptijd en een vaste rente.

Een ander belangrijk verschil tussen bedrijfsobligaties en aandelen is dat bij een faillissement van een bedrijf de obligatiehouders uit de faillissementsboedel worden bediend voordat de aandeelhouders en de bankleningen worden afgelost.

Naast de reguliere rentebetalingen is een ander voordeel van bedrijfsobligaties de mogelijkheid van een stijging van de obligatieprijs als gevolg van een verbeterde rating gedurende de looptijd.

Wat zijn de nadelen van bedrijfsobligaties in vergelijking met andere soorten obligaties?

Door de extreem lage rente op veilige staatsobligaties zijn de rendementen op bedrijfsobligaties de afgelopen jaren sterk gedaald. Vergeleken met staatsobligaties zijn de risicopremies niet constant. Tijdens de looptijd van bedrijfsobligaties kan de koers dalen door een verslechtering van de rating. Een ander nadeel van bedrijfsobligaties is het risico op wanbetaling in geval van betalingsmoeilijkheden of insolventie van de uitgevende onderneming. Aangezien de handel in bedrijfsobligaties, in tegenstelling tot andere obligaties, niet geconcentreerd is in een paar markten, kan het voor de verkoper ook moeilijk zijn om een potentiële koper voor een bepaalde bedrijfsobligatie te vinden. Als de obligatie voor de vervaldag wordt verkocht, is er ook een risico op verlies.

Waar moeten beleggers zich van bewust zijn bij het beleggen in dit soort obligaties?

In tegenstelling tot staatsobligaties speelt de kredietwaardigheid van de emittent een belangrijkere rol in de prijsontwikkeling van bedrijfsobligaties. De kredietwaardigheid van individuele bedrijven wordt beoordeeld en beoordeeld door ratingbureaus. Deze indeling heeft invloed op de voorwaarden van de nog uit te geven obligaties en op de hoogte van het rendement: Een obligatie met een zeer goede rating en dus een hoge kredietwaardigheid heeft een lager rendement dan obligaties met een lagere rating. Deze rating kan veranderen afhankelijk van de economische situatie. Sommige obligaties hebben daarom een step-up-coupon of step-down-coupon: Afhankelijk van de uitgiftevoorwaarden verhoogt of verlaagt de uitgevende onderneming de nominale rente wanneer de rating verandert.

Een certificaat kan worden gebruikt om de ontwikkeling van obligatie-indexen te volgen. Dergelijke indexen combineren de prestaties van verschillende obligaties van verschillende bedrijven met dezelfde looptijd. Het kopen van een certificaat is de moeite waard voor beleggers die met weinig kapitaalinvestering een brede diversificatie van hun beleggingen willen bereiken.

Individuele bedrijfsobligaties zijn in principe niet erg geschikt voor beginners, vooral niet voor obligaties die zijn uitgegeven door bedrijven met een gemiddelde of lage kredietrating. Om het debiteurenrisico van bedrijfsobligaties te verminderen, moeten beginners zich houden aan fondsen, die veel verschillende bedrijfsobligaties bevatten. De diversificatie die op deze manier wordt bereikt, vermindert de impact van een faillissement van één enkel bedrijf en crowdinvesting is een alternatieve manier om kleine bedragen te investeren in bedrijven en onroerend goed. Dit is een andere manier om uw eigen investeringskapitaal te spreiden, zelfs met kleinere activa.