Beleggingspand

Veel mensen hebben de grote droom om een eigen huis te bezitten: een eigen huis waarin ze de rest van hun leven kunnen wonen, waarvoor ze geen huur hoeven te betalen en die ze aan hun kinderen kunnen nalaten. Voor velen is de term vastgoed nauw verbonden met deze droom, maar het gaat veel verder dan de vorm van een eigen woning. Een ander mogelijk gebruik voor onroerend goed is om het te gebruiken als een investering of beleggingsobject om geld te verdienen.

Welke mogelijkheden zijn er voor vastgoedbeleggingen?

Een woning kopen: Ten eerste kunt u natuurlijk gewoon een woning kopen en hopen dat deze in de loop van de tijd in waarde zal toenemen. Binnen deze brede categorie zijn er ook verschillende gradaties, met name wat betreft de periode van het bedrijf, die varieert van weken en maanden tot enkele tientallen jaren.

Vastgoedbedrijven

Dan zijn er vastgoedbedrijven die een woning in min of meer goede staat kopen, renoveren of opknappen en deze vervolgens met winst verkopen. In sommige gevallen kunnen particuliere investeerders aan dergelijke projecten deelnemen.

Huren en leasen: Daarnaast beschikt de eigenaar over de meest bekende methode op dit gebied: de overdracht van gebruiksrechten in ruil voor kapitaal. Er zijn in wezen twee mogelijkheden, namelijk huren en leasen. Het verschil zit hem in de rechten die de gebruiker krijgt. Als huurder mag u het pand alleen gebruiken, als erfpachter mag u de vruchten plukken, dat wil zeggen dat u er commercieel gebruik van mag maken. Meestal wordt een stuk grond gehuurd, maar het is ook mogelijk met gebouwen.

Huurhuis / appartementsgebouw: Bij gebouwen is het echter gebruikelijker om ze op de markt te brengen als zogenaamde “appartementsgebouwen”, wat niets anders is dan het klassieke huurhuis. Deze eigendommen kunnen worden onderscheiden op basis van het soort gebruik, zoals flatgebouwen, huizen of diverse commerciële panden, bijvoorbeeld winkels, fabrieken, magazijnen en kantoren.

Vastgoedfondsen: Er is ook de mogelijkheid om te investeren in open of gesloten vastgoedfondsen, en dus indirect. Dit zijn fonds bedrijven die een bepaalde vastgoedportefeuille beheren. Als belegger heeft u de mogelijkheid om aandelen van deze bedrijven te verwerven en zo te profiteren van hun reële winst en van hun koerswinsten.

Crowdinvesting voor onroerend goed

Crowdinvesting in onroerend goed is een relatief nieuwe en groeiende vorm van directe kapitaalinvesteringen. Hier kunnen kleine investeerders investeren in geselecteerde vastgoedprojecten die worden aangeboden via gespecialiseerde crowd-investeringsplatforms. In detail kan dit een nieuwbouwproject zijn, maar ook de revitalisering of herfinanciering van bestaand vastgoed. Tot nu toe is er meer dan 225 miljoen euro geïnvesteerd in Duitsland via crowdinvesting.

Vijf punten maken deze innovatieve vorm van kapitaalinvestering zo interessant voor de brede massa van particuliere investeerders:

Directe toegang tot aantrekkelijke woningen:

De belegger beslist zelf en weet precies waarvoor zijn geld wordt gebruikt.

Laag minimum investeringsbedrag:

Directe investeringen gingen vroeger gepaard met hoge minimuminvesteringsbedragen in het vijfcijferige bereik - crowdinvesting maakt toegang mogelijk, zelfs met kleine bedragen.

Hoge transparantie:

Een grote hoeveelheid informatie over het project, de ontwikkelaar en de financieringsstructuur geeft de investeerders een bijzonder goed overzicht.

Aantrekkelijke rendementen:

Door de slanke online verwerking en het wegvallen van hoge administratieve kosten kan kapitaal een hoger rendement genereren.

Eenvoudige investering:

Investeren via een online platform is mogelijk met slechts enkele muisklikken; alle contracten worden online afgesloten op een legale manier.

Welke mogelijkheden en voordelen biedt een vastgoedbelegging?

Wat over het algemeen wordt gewaardeerd aan vastgoed is de relatieve waardevastheid ervan. Hoewel de vastgoedmarkten zeer volatiel kunnen zijn, verlopen de ontwikkelingen meestal trager dan bijvoorbeeld op de beurs. Zelfs het uiteenspatten van een vastgoedzeepbel wordt meestal aangekondigd door het ontstaan ervan. Onroerend goed is tastbaar; het is geen theoretische interesse in of recht op iets, maar echte objecten. Bovendien hebben ze, in tegenstelling tot edele metalen of dergelijke, niet alleen een abstracte maar ook een concrete waarde, bijvoorbeeld de mogelijkheid om er in te leven. De combinatie van dit voordeel en de bovengenoemde waardevastheid is ook niet vanzelfsprekend. In tegenstelling tot onroerend goed verliezen auto’s een goed derde van hun waarde binnen het eerste jaar na levering of verkoop in de fabriek.

Wat zijn de nadelen en risico’s van vastgoedbeleggingen?

De directe investeringen in onroerend goed hebben vaak het nadeel dat men de investeringen niet goed kan spreiden met weinig investeringen. Daarom mag men onder bepaalde omstandigheden “alle eieren in één mandje leggen”. Het probleem met fondsen is andersom: omdat je ze niet zelf beheert, heb je geen controle over hoe ze worden beheerd en ben je minder goed in staat om ontwikkelingen te beoordelen. Bovendien hebben sommige fondsen het kenmerk dat ze op de beurs worden verhandeld. Hoewel dit in principe geen nadeel is, kan het wel een nadeel worden, omdat het een ander stuk waardevastheid wegneemt: De prijs en dus de waarde van de aandelen is flexibeler en wordt niet alleen bepaald door het volume van het fonds, maar ook door de vraag op de beurs. Als gevolg daarvan heeft de belegger minder zekerheid, omdat er ook sneller waardeverlies kan optreden.

Crowdinvesting voor onroerend goed biedt hier unieke voordelen: In tegenstelling tot de bovenvermelde aanbiedingen bestaat de mogelijkheid om zowel rechtstreeks in vastgoed te investeren als, met een kleine kapitaalinbreng, de investering te spreiden over verschillende projecten en zo de nodige diversificatie te verzekeren.

Vastgoedbeleggingen, d.w.z. vastgoed als belegging, worden algemeen beschouwd als een populaire beleggingsopportuniteit. De relatief hoge rendementen die met woningen of andere objecten kunnen worden behaald, maken deze zeer aantrekkelijk als beleggingsobject.