Effecten

Effecten spelen een zeer belangrijke rol op de kapitaalmarkt omdat ze de basis vormen voor veel beleggingsmogelijkheden. Aandelen zijn bijvoorbeeld een vorm van effecten waarin de stem- en participatierechten in een bepaalde onderneming zijn gesecuritiseerd. Effecten kunnen op verschillende manieren worden verhandeld om winst te genereren.

Effecten worden in eerste instantie verdeeld in drie overkoepelende categorieën. Er zijn op aandelen gebaseerde effecten, die aandelen en valuta’s omvatten. Er zijn ook derivaten, zoals opties of futures. Het derde type is obligaties of notes, die schuldbewijzen zijn.

Beleggers kopen meestal effecten om op de lange termijn geld te verdienen. In het beste geval kan de waarde van een bedrijfsaandeel elk jaar blijven stijgen, en daarbij kan het dividend blijven uitkeren. Obligaties daarentegen rijpen pas na 20 jaar of meer. Natuurlijk kunnen effecten ook weer worden verkocht, bijvoorbeeld als de markt verandert en er geen groot rendement meer kan worden behaald.

Wat zijn de regels voor effecten?

De handel in effecten is onderworpen aan wettelijke voorschriften met betrekking tot de equivalente waarde of de notering. Deze vastgestelde regels maken de handel gemakkelijker, omdat potentiële kopers op voorhand weten onder welke voorwaarden ze met hen kunnen handelen of handelen. Aan een effect wordt meestal een ISIN, het International Securities Identification Number, toegekend. Hierdoor kan het duidelijk worden geïdentificeerd. Het ISIN heeft in 2003 het oudere effecten identificatienummer WKN vervangen en heeft als bijzonder kenmerk dat het internationaal geldig is.

Welke soorten effecten zijn er?

Aangezien er veel verschillende soorten effecten zijn, is het des te belangrijker om ze te weten te komen voordat u ze koopt - dit is de enige manier om de juiste beslissing te nemen. Een voorbeeld hiervan zijn vastrentende effecten, die ook wel obligaties worden genoemd. Aan het einde van de looptijd, die tussen de 4 en 10 jaar kan duren, wordt het bedrag en de rente terugbetaald. Aandelen zijn daarentegen geen vastrentende effecten, maar de belegger ontvangt een dividend waarvan het bedrag is gebaseerd op de bedrijfswinst. Aandelen zijn onderhevig aan de dagelijkse koersschommelingen op de financiële markt en kunnen daarom zeer goed worden gebruikt voor de handel. Voor degenen die op lange termijn willen handelen, kunnen obligaties ook interessant zijn. Met deze obligaties wordt over de gehele looptijd van de investering hetzelfde rendement behaald. De looptijd kan hier echter ook meer dan 10 jaar zijn. Wie de beslissing over zijn belegging in individuele effecten wil opgeven, kan ook in fondsen beleggen. In dit geval handelt de fondsbeheerder met het verstrekte kapitaal en belegt het in verschillende beleggingsobjecten.

Natuurlijk zijn er ook andere manieren om uw geld winstgevend te beleggen, zoals met termijndeposito’s of overnight geld. Effecten zijn hier echter veel lucratiever voor de belegger, omdat het rendement meestal hoger is.

Zelf handelen met effecten - wat je er over moet weten

Als u zelf effecten wilt verhandelen, zoals het kopen van aandelen en deze vervolgens doorverkopen, is een effectenrekening nodig. Dit is een “plaats” waar eerder gekochte effecten worden bewaard. Overigens is de term “opslagplaats” helemaal niet zo verkeerd, want tot een paar decennia geleden werden effecten eigenlijk fysiek op één plaats opgeslagen. Vandaag de dag spreekt men echter eerder van een soort rekening die functioneert als een effectenrekening. Alle gegevens, zoals de omzet en de bedrijven, worden nauwkeurig in deze rekening geregistreerd. In de meeste gevallen wordt een dergelijke effectenrekening geopend en beheerd via het internet.

Voor de handel in obligaties en aandelen geldt in principe het volgende: hoe veiliger de effecten zijn, hoe lager het rendement dat er mogelijk uit kan worden gehaald en vice versa. Risicobewust handelen maakt deel uit van de aankoop van effecten, net als elke andere beleggingsbeslissing. Als u effecten wilt kopen of verkopen, is het raadzaam om vooraf een bepaald bedrag voor hen te plannen en rekening te houden met een mogelijk verlies. In principe moet je alleen investeren als je het je echt kunt veroorloven om verlies te lijden.

Belangrijk: Er zijn ook aanzienlijke verschillen in bewaarneming rekeningen, die bekend moeten zijn. Als u op zoek bent naar een geschikte effectenrekening, is het eerst belangrijk dat de kosten opwegen tegen het soort gebruik. Dit betekent: Als u slechts zeer weinig transacties per jaar uitvoert en niet bijzonder actief bent, verminderen de hoge gebruiksvergoedingen voor het beheer van de effectenrekening het rendement zodanig dat het gemakkelijk kan leiden tot mini transacties. Bij veel transacties per jaar zijn de kosten minder groot, maar deze kosten gaan ook ten koste van het geïnvesteerde kapitaal en dus van het rendement.