Financiële instrumenten

Financiële instrumenten zijn contractuele rechten en verplichtingen die de uitwisseling van kapitaal tussen ten minste twee personen regelen.

Financiële instrumenten zijn contractuele rechten en verplichtingen die de uitwisseling van contanten tussen ten minste twee partijen regelen. Een eenvoudig voorbeeld is het spaarboekje, dat de modaliteiten van de spaardeposito’s tussen de bank cliënt en de bank regelt.

Elk financieel instrument heeft andere kenmerken. Afhankelijk van het doel, het bedrag en de duur van een belegging selecteert de belegger geschikte financiële producten. De liquide noodreserve kan het beste op de dag geldrekening van de bank worden bewaard. De focus ligt op de liquiditeit van het geld, zodat de consument op elk moment snel en gemakkelijk toegang heeft tot zijn krediet. Net zo belangrijk is de veiligheid van de investering, want dit geld moet altijd volledig beschikbaar zijn. Winstgevendheid moet op de achtergrond blijven, het is niet de doorslaggevende factor voor dit doel.

De drie investeringscriteria “Winstgevendheid, liquiditeit en veiligheid” worden samen ook wel de magische investeringsdriehoek genoemd. Zij vormen de mogelijke oriëntaties van een investering, waarbij nooit aan alle drie de criteria tegelijk voor een financieel instrument even goed kan worden voldaan.