Fondsen zonder front-end belasting

Uitgifte Toeslagen verlagen het rendement, maar er zijn ook alternatieven voor investeringen in fondsen en financiële beleggingen.

De kosten van een investering hebben een aanzienlijke invloed op het rendement. In het geval van fondsen zijn het vooral de exploitatiekosten zoals de beheers- of administratiekosten, ook wel zachte kosten genoemd, en de front-end load die in het resultaat worden doorberekend. In het geval van icbe’s en abi’s wordt dit eenmalig geheven bij de aankoop van de rechten van deelneming in het fonds en wordt het gebruikt voor de betaling van advies of uitkering. De front-end load voor open-end beleggingsfondsen wordt uitgedrukt als het verschil tussen de uitgifte- en de aflossingsprijs van het fonds. Het wordt berekend als een percentage van de eenheidswaarde. De vermogensbeheerder bepaalt zijn maximumbedrag en vermeldt dit als maximumpercentage in de verkoopdocumenten. Aandelenfondsen en vastgoedfondsen hebben meestal de hoogste emissie toeslagen, die variëren tussen 4 en 6 procent. Obligatiefondsen en gemengde fondsen hebben lagere premies van tussen de 2 en 4 procent. De deelnemingsrechten van het fonds worden afgelost tegen de aflossingsprijs die elke handelsdag wordt gepubliceerd. In het geval van closed-end beleggingsfondsen wordt de front-end load ook wel de premie of agio genoemd en is deze vaak bijzonder hoog. De front-end load moet bovenop het investeringsbedrag worden betaald en wordt niet terugbetaald. Om kosten te besparen, dienen beleggers fondsen te kopen zonder een front-end lading.

Welke opties hebben particuliere beleggers?

Handels Fondsen (no-load fondsen)

Om nieuwe klantgroepen te ontsluiten, introduceerden investeringsmaatschappijen in Duitsland rond 1995 zogenaamde handelsfondsen of no-lading fondsen op de markt. Deze werden gelanceerd als onafhankelijke fondsen of aandelenklassen van bestaande fondsen. Ze hebben geen front-end load, maar een hogere beheervergoeding dan fondsen die met een premie zijn uitgegeven. De naam geeft al aan dat handelsfondsen alleen geschikt zijn voor beleggingen op de korte en middellange termijn, omdat de hogere beheervergoeding het rendement jaar na jaar vermindert. Afhankelijk van de hoogte van de kosten beschouwen deskundigen een aanhoudingsperiode van 4 tot 7 jaar als een indicatie dat klassieke fondsen met een emissie toeslag de moeite waard zijn voor de consument. Hoe langer de fondsbelegger zijn aandelen aanhoudt, hoe duurder een handelsfonds voor hem wordt. Het yield-reducerende effect van een spaarplan met fondsen is bijzonder negatief, omdat bij elke regelmatige storting in het beleggingsfonds de front-end load de spaarbijdrage direct vermindert.

Index Fondsen

Voor indexfondsen of ETF wordt over het algemeen geen emissie toeslag berekend. Alleen al door de lagere beheervergoeding zijn ze veel kosteneffectiever dan actief beheerde beleggingsfondsen. Een ETF volgt passief een aandelen-, obligatie-, vastgoed- of grondstoffenindex en wordt continu op de beurs verhandeld. Aangezien het op verschillende beurzen kan worden gekocht, zoals aandelen en andere effecten, zijn er geen initiële kosten aan verbonden. Als de belegger bij wijze van uitzondering ETF’s aankoopt via de kapitaal beheermaatschappij, kan een kleine initiële verkoopkosten worden aangerekend; dit wordt geregeld in het verkoopprospectus. Sommige banken brengen echter extra kosten in rekening voor spaarplannen met ETF’s, waardoor het voordeel van lage beheerskosten teniet wordt gedaan. Een voordeel is bijvoorbeeld dat directe banken gratis ETF-spaarplannen aanbieden.

Open-end beleggingsfondsen met korting

Vergelijkingen tussen investeringsfondsen zijn essentieel met betrekking tot de front-end load, aangezien elke bank verschillende kortingen op de instapkosten kan geven, maar investeringsmaatschappijen dat niet doen. Beleggers kopen fondsen tegen de meest gunstige prijs op de beurs. Als echter directe banken en online makelaars fondsbeleggers een 100 procent korting op de front-end lading geven, is kopen via een bank de goedkoopste optie. Als de belegger slim onderhandelt, kan dit ook bij een bankkantoor achterwege blijven als het vanuit het oogpunt van de financiële dienstverlener een zinvolle investering is. Ook directe banken kunnen het zich veroorloven om een deel van de front-end load kwijt te raken, omdat zij voor het grootste deel geen beleggingsadvies geven. Dergelijke korting campagnes worden gebruikt om de verkoop van bepaalde beleggingsfondsen te bevorderen. Daarnaast houden directe banken en online brokers de effectenrekening van de belegger gratis aan, terwijl filiaal banken vaak zeer hoge jaarlijkse kosten in rekening brengen voor het aanhouden van de effectenrekening.

De fondsbelegging kan permanent goedkoop zijn en zonder emissie toeslag als de consument van zijn bank overstapt naar een onafhankelijke fonds makelaar of fonds discounter met de volledige effectenrekening. Dit is voor alle partijen de moeite waard: de klant bespaart kosten ten opzichte van zijn huisbank, de bank behoudt hem als klant en bespaart verwerkingskosten, en de fonds makelaar ontvangt het grootste deel van de portfolio provisie van de partner bank als vergoeding.

Alternatieven voor open-end beleggingsfondsen

Open-end beleggingsfondsen zijn echter niet de enige manier om geld te beleggen zonder extra instapkosten. Andere investeringsmogelijkheden waarbij geen front-end load in rekening wordt gebracht bij inschrijving of aankoop zijn

  • Bankdeposito’s en bankspaarplannen
  • Directe investeringen in onroerend goed of grondstoffen
  • Crowdinvesting

Bankdeposito’s zoals termijndeposito’s, spaarboekjes of bonus spaarplannen worden over het algemeen zonder kosten belegd. Directe beleggingen, bijvoorbeeld in residentieel vastgoed of goud, brengen geen premie op de aankoopprijs met zich mee, maar er zijn uitgebreide extra kosten voor aankoop, opslag of beheer. Het betreden van crowdinvesting voor onroerend goed, waarbij tal van kleine beleggers deelnemen aan de financiering van vastgoed ontwikkelingsprojecten of bestaand vastgoed op korte tot middellange termijn, is ook mogelijk zonder premie. Dit zijn kleinere bedragen die verstandig worden gebruikt om lucratieve vastgoedprojecten te financieren via een zwerm investeerders.

Conclusie

Voor Beleggingen zonder premie zijn de nominale waarde en de aankoopprijs van de belegging gelijk. Bij het vergelijken van investeringen mogen de incidentele aankoopkosten echter niet worden vergeten. Vergelijkingen zijn de moeite waard voor alle investeringen, vooral wanneer er gezamenlijk wordt geïnvesteerd op de kapitaalmarkten, de kostendruk varieert sterk. Beleggingskansen zonder premie hebben theoretisch hogere rendement kansen, maar beleggingen zonder front-end load genereren niet automatisch meer inkomsten. Het beleggingsproduct moet overtuigend zijn en in overeenstemming met de beleggingsstrategie en de gewenste beleggingscriteria van de belegger