Standaard grondwaarde

De standaardwaarde van de grond is een gemiddelde waarde voor grond in een bepaalde standaardwaarde zone.

Standaard grondwaarden kunnen niet worden vergeleken met de werkelijke aankoopprijzen van grond. De standaardwaarde van de grond is een gemiddelde waarde voor grond in een bepaalde standaardwaarde zone. Deze zones kunnen beperkt zijn tot individuele straten, maar kunnen ook hele steden en dorpen omvatten.

In sommige gevallen, bijvoorbeeld wanneer er geen grondwaarde kan worden bepaald door middel van een vergelijkende waarde procedure, dient de standaard grondwaarde als hulpmiddel voor taxateurs bij het bepalen van de waarde van onroerend goed. Deze standaardwaarde kan dan worden gebruikt om het inkomen of de marktwaarde van een onroerend goed te bepalen.

Bij het bepalen van de standaard grondwaarde moet u rekening houden met het soort gebruik en de ontwikkelingsstatus. Het wordt gegeven als een bedrag in euro’s per vierkante meter.

De commissies van deskundigen voor grondwaarden zijn verantwoordelijk

De standaard grondwaarden worden regelmatig opnieuw afgeleid op basis van de zogenaamde koopprijs collecties in een interval van een half jaar. De collecties zijn databanken van de overheid waarin de aankoopprijzen van de grond in de federale staat zijn vastgelegd. De comités van deskundigen voor grondwaarden zijn hiervoor verantwoordelijk.

Volgens de comités van deskundigen moet de standaardwaarde van de grond bijdragen aan de transparantie op de Duitse vastgoedmarkt. Ze kunnen openlijk worden bekeken en worden nu ook online beschikbaar gesteld door de verantwoordelijke overheidsinstanties. Zoals te zien is op de interactieve richtlijn grond waardenkaart van Hamburg, kunnen de richtlijn waarden voor de afzonderlijke richtlijn grondwaarde zones hier worden opgevraagd, afhankelijk van de belangrijkste datum en het type gebruik.