Vermogensverhouding

Eigen vermogen beschrijft financiële middelen die toebehoren aan de eigenaar van een bedrijf.

Eigen vermogen is een fonds dat toebehoort aan de eigenaar van een onderneming (zelffinanciering). Ondernemerschap moet in deze context in brede zin worden opgevat en omvat bijvoorbeeld ook het gebied van onroerend goed.

In het algemeen is het eigen vermogen het kapitaal dat door een ondernemer zelf wordt verstrekt en dat op de balans is opgenomen onder de passiva. Het eigen vermogen draagt het ondernemersrisico, dat wil zeggen dat de ondernemer geen vooraf vastgestelde rente ontvangt. In plaats daarvan ontvangt hij winst, maar moet hij misschien ook een verlies accepteren. Dit is wat het eigen vermogen onderscheidt van het vreemd vermogen, dat door derden, bijvoorbeeld door een bank, aan de onderneming ter beschikking wordt gesteld in ruil voor een overeenkomstige rente. De reden hiervoor is dat de rente op het geleende kapitaal ook bij gebrek aan economisch succes moet worden betaald, maar niet wordt verhoogd, zelfs niet als de onderneming een hogere winst genereert dan verwacht.

Het eigen vermogen wordt op basis van de balans berekend als het verschil tussen de activa (activa) en de passiva (passiva). Onder- of overwaardering van de balansposten verhoogt of verlaagt het eigen vermogen in de boeken. Alleen wanneer een onderneming wordt verkocht of geliquideerd, kan het werkelijke bedrag van het eigen vermogen worden bepaald.

Staat van het eigen vermogen in de balans

Bij eenmanszaken en personenvennootschappen (e.K; KG; OHG) wordt de winst toegevoegd aan het eigen vermogen (kapitaalrekening van de persoonlijk aansprakelijke vennoten).

Bij vennootschappen (GmbH; AG; KGaA) wordt het eigen vermogen weergegeven als gestort nominaal kapitaal (aandelenkapitaal / nominaal kapitaal) plus de wettelijke vrije reserves en, indien van toepassing, een overgedragen winst minus verliezen.

Verborgen reserves tellen ook mee als eigen vermogen, maar zijn niet zichtbaar in de balans en moeten worden geschat.

Eigen vermogen dient voor de financiering en als aansprakelijk vermogen (garantievermogen), d.w.z. als zekerheid voor vreemd vermogen. In tegenstelling tot vreemd vermogen is eigen vermogen voor onbepaalde tijd beschikbaar voor een onderneming. Het eigen vermogen wordt alleen verminderd door onttrekkingen door de eigenaren van een onderneming (eenmanszaken en personenvennootschappen), door terugbetaling in overeenstemming met het besluit van de aandeelhouders van de ondernemingen (aandeelhouders) of door verliezen.

De belegger verwacht dat het eigen vermogen rente, een risicopremie en een aandeel in de winst (dividend) zal dragen als een onderneming winst heeft gemaakt.

Kredietinstellingen moeten ook over voldoende aansprakelijk eigen vermogen beschikken om aan hun verplichtingen tegenover de schuldeisers te kunnen voldoen, met name om de aan hen toevertrouwde activa veilig te stellen.

Kenmerken van het eigen vermogen:

Het kapitaal wordt voor onbepaalde tijd aan de onderneming verstrekt of heeft geen vaste looptijd.

De kapitaalverschaffer heeft geen recht op terugbetaling van of rente op zijn kapitaal; hij heeft wel recht op de winst of het verlies van de onderneming of de investering.

In principe wordt het eigen vermogen gerangschikt na het schuldkapitaal. In geval van insolventie of liquidatie van de onderneming ontvangt de investeerder in aandelen niets totdat alle geldschieters en andere achtergestelde schuldeisers zijn bediend.

Afhankelijk van de rechtsvorm van de onderneming is de kapitaalverschaffer aansprakelijk - in ieder geval met zijn kapitaalinbreng, maar soms ook onbeperkt met zijn gehele privé vermogen.

Als eigenaars hebben aandelenbeleggers beslissingsbevoegdheid in verband met hun onderneming of vastgoedbelegging.

De rente op het eigen vermogen is niet fiscaal aftrekbaar.

In de regel hebben aandelenbeleggers participatierechten.

Voordelen van zelffinanciering

  • Laag risico op overmatige schuldenlast
  • Lage belasting van de liquiditeit
  • Geen rente- en aflossing betalingen
  • Financiële onafhankelijkheid van kredietinstellingen

Nadelen van zelffinanciering

  • Uitkeringen en dividenden worden uit de reeds belaste winst gehaald en verminderen zo het bedrijfsresultaat.
  • Hogere kapitaalkosten of hoger risico, aangezien de beloning winstafhankelijk is.
  • Beleggers of kapitaalverstrekkers eisen een risicopremie voor de verstrekking van eigen vermogen
  • Eigen vermogen in vastgoedfinanciering
  • De vermogensratio voor de traditionele vastgoedfinanciering is 20-30%.
  • In het geval van financiering van vastgoedprojecten bedraagt het eigen vermogen 5-35%.
  • Hoe minder eigen vermogen er wordt ingebracht, hoe duurder de financiering is (hoger risico voor de kredietverstrekker).