Projectontwikkelaar

De projectontwikkelaar controleert het ontwerp, de creatie en de budgetplanning van vastgoedprojecten en begeleidt een project in alle fasen.

De projectontwikkelaar controleert het ontwerp, de creatie en de budgetplanning van vastgoedprojecten en begeleidt een project vanaf de aankoop van de grond tot de planning, de financiering, de realisatie en de daaropvolgende verkoop van een vastgoedproject. In sommige gevallen wordt het pand niet verkocht na oplevering, maar wordt het in gebruik genomen en blijft het in de eigen portefeuille van het bedrijf - ook hier kan de projectontwikkelaar betrokken zijn, zoals bijvoorbeeld in ons project medisch centrum. De projectontwikkelaar en zijn team zijn verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het vastgoedproject en dus voor het economische succes van een woning.

Wie zijn projectontwikkelaars?

Projectontwikkelaars zijn meestal projectbedrijven, eigenaren, bouwbedrijven of ook architecten en makelaars die optreden als advies dienstverleners. Hier wordt een onderscheid gemaakt:

Bouwbegeleiders en adviseurs: zonder eigen financieel risico (in verband met het onroerend goed) treden zij op als adviseurs en dienstverleners. Zij handelen in naam en voor rekening van derden en verbinden zich ertoe om niet alleen het onroerend goed te bouwen, maar ook de organisatorische en financiƫle aspecten van het project te verzorgen.

Als projectontwikkelaars handelen zij in eigen naam en voor eigen rekening en nemen zij het volledige project risico op zich totdat een woning wordt verkocht.

Een bedrijf ontwikkelt een project met eigen personeel voor zijn eigen behoeften: het doel is niet de verkoop van een eigendom, maar het bestaan van het eigendom op lange termijn in combinatie met het eigen gebruik. Dit wordt met name geƫxploiteerd door bedrijven in de vastgoed-, bank- en verzekeringssector.