Activacategorieën

Naast de bekende toonaangevende indexen zijn er nog andere manieren om in ETF’s te investeren, bijvoorbeeld in regio’s, landen of sectoren. Beleggingsfondsen maken gebruik van de onbeperkte mogelijkheden om Exchange Traded Funds te lanceren en zich in niches te begeven. Zo hebben beleggers de mogelijkheid om te beleggen in afzonderlijke sectoren van de economie, waarvoor eigen aandelenpakketten en beleggingsconcepten worden gecreëerd die de onderliggende activa van de desbetreffende ETF’s weerspiegelen. Een thematische ETF wordt als certificaat afgegeven. Nauw verwant aan deze activaklasse zijn de grondstoffen certificaten, waarmee beleggers kunnen beleggen in grondstoffen zoals energie, olie, edelmetalen, koffie, graan of suiker. De ETF’s in landen en regio’s volgen de aandelenindices van geselecteerde regio’s en landen. Met deze activaklasse nemen beleggers rechtstreeks deel aan de prestaties van deze aandelenmarkten. Zij moeten echter een zeer goede kennis hebben van sectoren, markten en landen, aangezien deze activaklassen sterk afhankelijk zijn van de economische, politieke en sociale ontwikkeling van een land of sector. Grondstoffen-ETF’s zijn ook afhankelijk van onzekere factoren zoals oogsten, uitputting van grondstoffen en natuurrampen. Obligaties worden uitgegeven in de vorm van overheids- en bedrijfsobligaties.

Tot de bekendste ETF’s behoren de iShares van de investeringsmaatschappij Black Rock en de indices van MSCI, de financiële dienstverlener Morgan Stanley Capital Investment.

Risico’s

De handel in ETF’s brengt risico’s met zich mee, ondanks enkele voordelen. In tijden van sterk dalende markten kan de prijsontwikkeling een negatieve invloed hebben op de prestaties van de fondsen van de beleggers, want als de onderliggende waarden op de beurs dalen, worden de bijbehorende indexfondsen meegesleept, wat kan leiden tot een pijnlijk verlies van het belegde kapitaal. Dit is een voordeel van actieve fondsen, waar fondsbeheerders dreigende verliezen kunnen compenseren door passende maatregelen te nemen. Maar ook bij een effectenrekening bij een online broker bestaat de mogelijkheid om de verliezen te beperken door gebruik te maken van de automatische “Stop Loss”-functie, die de betreffende positie sluit zodra een vooraf gedefinieerde kapitaalsom wordt onderschreden en er een kapitaalverlies dreigt. In dit verband moet worden vermeld dat beleggers deze kwestie grondig moeten bestuderen voordat zij besluiten om in dit soort investeringen te investeren. Want hoe eenvoudig het werkingsprincipe ook is, er zijn zoveel verschillende manieren om in ETF-fondsen te investeren. De beleggingsmaatschappijen brengen soms complexe financiële producten op de markt die een speculatief karakter hebben. Deze financiële producten zijn meer geschikt voor professionele beleggers en institutionele beleggers die de financiële markt goed kennen.

Risicospreiding

Succesvolle vermogensopbouw op lange termijn gaat altijd gepaard met een overeenkomstige risicospreiding. Beleggers moeten hun risico’s breed spreiden en hun kapitaal in verschillende activaklassen beleggen. De selectie van individuele fondsen en beursgenoteerde fondsen speelt een doorslaggevende rol. Grondstoffen-ETF’s die afhankelijk zijn van onzekere markten, bijvoorbeeld, moeten uitsluitend worden gezien als een aanvullende optie op uw eigen beleggingsstrategie.