Bitcoin
Bitcoins zijn digitale valuta, d.w.z. valuta die online wordt geproduceerd. Dergelijke valuta’s staan ook bekend als crypto-valuta. Crypto-valuta’s bestaan niet uit munten of biljetten zoals bijvoorbeeld de euro of de Amerikaanse dollar. Ze worden overal ter wereld elektronisch geproduceerd en opgeslagen. Conventionele valuta’s worden daarentegen uitgegeven door centrale banken. De nationale centrale banken houden de hoeveelheid munten en biljetten in omloop nauwlettend in de gaten. Met een cryptomunt is het anders. Het is niet onderworpen aan enige vorm van controle en wordt volledig gedecentraliseerd verhandeld. Het netwerk van producenten beheerst zichzelf uiteindelijk door vraag en aanbod via de wisselkoers. Er is geen overheidsbemoeienis om de wisselkoers te controleren.
In principe kunnen Bitcoins in de economie en in de handel op een volstrekt normale manier worden gebruikt om te betalen. Ze vervullen dus een betalingsfunctie zoals elke andere klassieke valuta. Zelfs de handel - professionele handel met vreemde valuta of grondstoffen is mogelijk met de digitale valuta.
Hoe is de Bitcoin munt tot stand gekomen?
Er zijn veel verhalen over het ontstaan van crypto-valuta. Het wordt waarschijnlijk geacht dat de uitvinder is verschenen onder het pseudoniem Satoshi Nakamoto. Het is onduidelijk of achter deze naam een enkele persoon of een hele groep mensen schuilgaat. Door de onduidelijke identiteit is er nog veel ruimte voor speculaties. In 2015 is er veel aandacht besteed aan berichten in de media dat er een Australische computerdeskundige achter het pseudoniem zit. De IT-expert Craig Steven Wright zou, met medewerking van andere IT-deskundigen, hebben bijgedragen aan de totstandkoming van de digitale munteenheid.
Achter de ontwikkeling van crypto-valuta’s gaat meestal de wens schuil om onafhankelijk te worden van de omloop van de geldhoeveelheid en de invloed van de centrale banken. Omdat ze de geldhoeveelheid naar believen kunnen verhogen of verlagen, hebben ze onder andere het nationale renteniveau in handen. Een toename van de geldhoeveelheid leidt tot een daling van de rente, terwijl geld schaarser wordt en de rente stijgt. Volgens de traditie was de ontwikkeling van cryptocurrencies bedoeld om de economie te bevrijden van dit controlemechanisme van een functionerende economie.
Hoe komt u aan Bitcoins en waar kan ik ermee betalen?
De handel met de digitale valuta is mogelijk in de vorm van contracten voor verschillen of als echte valuta. Contracts for Difference - ook wel Contract for Difference of kortweg CFD’s genoemd - zijn een speculatief financieel instrument. De handel in dergelijke financiële instrumenten wordt ook wel handel genoemd. Vanwege het risico van verlies voor particuliere beleggers wordt dit zelden overwogen. Iedereen die Bitcoins koopt of verkoopt in de vorm van CFD’s heeft de kans dat de prijs van de Bitcoin zal stijgen of dalen ten opzichte van een andere valuta zoals de euro of de Amerikaanse dollar. Als de handelaar de juiste voorspelling heeft gedaan dan maakt hij winst. Als hij verkeerd voorspelt, maakt hij verlies. Dit maakt het verhandelen van Bitcoins net zo gemakkelijk als het verhandelen van elke andere valuta. Bitcoin CFD’s worden verhandeld via een zogeheten online broker.
Een manier om echte Bitcoins te verhandelen is via Bitcoin-ruilbeurzen. Via een Bitcoin-ruil is het kopen en verkopen geautomatiseerd. Dit betekent dat de koper alleen aangeeft hoeveel munten hij voor welke prijs wenst te kopen. De aankoop zelf wordt elektronisch afgehandeld zodra dit tarief is bereikt.
Als men niet op een beurs of portal wil kopen, kunnen de digitale eenheden ook op een Bitcoin-marktplaats gekocht worden. Hier wordt, zoals overal in de handel en het bedrijfsleven, de prijs bepaald door vraag en aanbod. Op een marktplaats stelt de gebruiker zijn Bitcoins ter beschikking, de koper neemt ze af tegen de aangeboden prijs. Voor de aankoop wordt de tegenwaarde betaald in een conventionele valuta. De handel is niet geautomatiseerd maar moet handmatig worden doorgevoerd.
Iedereen die echte Bitcoins wil kopen, moet hiervoor zeker een elektronische portemonnee maken. Deze “portemonnee” wordt gebruikt om stortingen en opnames te doen van en naar de Bitcoin-rekening. In principe is de overdracht van de digitale valuta dan niets anders dan een klassieke bankoverschrijving. Er zijn verschillende aanbieders van dergelijke portemonnees op de markt. In een elektronische portemonnee kunnen aankopen van verschillende Bitcoin-portalen, beurzen of marktplaatsen eenvoudig worden gecombineerd.
Waarom stijgt Bitcoin zo sterk?
In 2017 is de prijs van de digitale munt enorm gestegen. Financiële experts zien daar verschillende redenen voor. Zo heeft Japan de crypto als officieel betaalmiddel erkend. Aan de andere kant wordt er voortdurend gespeculeerd over de vraag of er een Bitcoin-fonds zal worden uitgegeven. Hoewel internationale en nationale financiële toezichthouders zich hier herhaaldelijk tegen hebben uitgesproken, is de trend duidelijk. De vraag naar digitale valuta is groot. Het lijkt erop dat zowel particuliere consumenten als bedrijven er behoefte aan hebben. Ook lijkt het niet uit te maken of u CFD’s verhandelt of dat u fysieke bitcoins verhandelt op de beurs, op een marktplaats of via een portaal. Het sleutelwoord “Bitcoins” ligt op dit moment blijkbaar op ieders lippen.
Een andere reden voor de snelle prijsstijging is de huidige rapportage. Wanneer een land als Japan de digitale munteenheid tot officiële betaalmethode verklaart zal dit nog meer voorwaarden creëren. Bovendien wordt de digitale munteenheid onafhankelijk van de centrale banken beheerd en wordt deze verondersteld bijzonder veilig te zijn. Uiteindelijk spreken deze argumenten in het voordeel van de gestaag toenemende vraag en dus een stijging van de prijzen. Het wordt argwanend bekeken door financiële experts.
Is de Bitcoin munt geschikt als financiële investering?
Financiële deskundigen adviseren over het algemeen particuliere beleggers om niet in de digitale valuta te investeren. Door de hoge prijsstijging zou de prijs snel kunnen dalen. Het risico bestaat dus dat een groot deel van het geïnvesteerde kapitaal verloren gaat. Wie op grote schaal investeert kan binnen enkele minuten met verliezen geconfronteerd worden. Dit komt omdat digitale valuta’s zeer volatiel zijn. Dit betekent dat hun prijzen zeer sterk kunnen schommelen binnen een zeer korte tijd. Tegen de achtergrond van dit risico is een crypto-currency nauwelijks een optie voor particuliere beleggers. Alleen ervaren handelaren mogen deelnemen aan de handel zolang zij de markt- en prijsontwikkelingen redelijk kunnen inschatten en als zij kleine bedragen met een gevoel voor proportie investeren.