Daytrading

In de daghandel kopen en verkopen handelaren financiële instrumenten binnen de kortst mogelijke tijd om te profiteren van prijsverschillen.

Particulieren kunnen als hobby of als fulltime baan daghandel of intraday handel beoefenen. Daytraders zijn speculatief, handelen volgens een duidelijke strategie en hebben een hoge risicocompetentie. De handelsstrategie dient om de verliezen te beperken en moet dringend worden uitgevoerd.

Wat is daghandel?

In de intraday handel kopen en verkopen handelaren financiële instrumenten binnen een zeer korte tijd om te profiteren van prijsverschillen. Terwijl een belegger zijn kapitaal gedurende vele jaren op lange termijn bindt, handelt de daghandelaar gedurende één dag. Hij kan binnen enkele minuten handelen of na een dag handelen en zijn effecten verkopen. Dezelfde dag sluiten betekent dat de handelaar zijn effectenposities binnen één dag opent en sluit. Handelaren speculeren op kleine prijsafwijkingen van financiële producten om een uitzonderlijk hoge winst te behalen. Het enorm hoge rendement is echter niet alleen het gevolg van koersschommelingen tijdens een handelsdag, maar ook van een relatief lage aandelenbelegging door de handelaar.

Hoe werkt de daghandel?

Bij een eenvoudig financieel product zoals een aandeel is er meestal niet zo veel volatiliteit op één dag dat handelen de moeite waard is. Daarom handelen daghandelaren met financiële instrumenten die zijn afgeleid van onderliggende waarden: derivaten. Onderliggende instrumenten kunnen aandelen, rentetarieven, grondstoffen, indexen, valutaparen of geldmarktinstrumenten zijn. U durft te wedden dat de onderliggende waarde zich in een bepaalde richting beweegt, dat wil zeggen dat deze stijgt of daalt. De meest voorkomende derivaten zijn:

Binnen korte tijd handelen day traders bijvoorbeeld in een derivaat op de DAX, waardoor de koers groei van de aandelen die in de index zijn opgenomen, toeneemt. Dit houdt verband met het hefboomeffect van derivaten. De daghandelaar gebruikt slechts een fractie van het geld dat de onderliggende waarde daadwerkelijk zou kosten. De hefboomwerking geeft de verhouding aan met hoeveel meer het derivaat stijgt of daalt ten opzichte van het onderliggende instrument. Het vermenigvuldigt de winst als de handelaar gelijk had in zijn inschatting. Als de DAX met 4 procent stijgt, stijgt de prijs van de derivaten met 16 procent met een hefboomwerking van 4. Derivaten kunnen op de beurs of over the counter worden verhandeld.

Voor- en nadelen van intraday handel

Het voordeel van daytrading is dat met relatief kleine bedragen in korte tijd het hoogste rendement kan worden behaald. Voor de daghandel worden lage handelskosten gemaakt, zodat een groot aantal transacties in één dag kan worden uitgevoerd. Een daytrader kan ook wedden op dalende prijzen van handels objecten met de verscheidenheid aan derivaten. Aangezien de effecten niet ’s nachts of gedurende lange perioden worden aangehouden, worden permanente koersrisico’s geëlimineerd.

Aangezien de rendements kans en het risico van financiële producten een spiegelbeeld van elkaar zijn, heeft de krediet hefboom van derivaten ook een onevenredig groot effect op de verliezen. Bovendien bestaat bij sommige derivaten het gevaar dat de handelaar geld moet toevoegen als de borg voor de transactie onvoldoende was omdat zijn speculatie niet loonde. Anders kan de makelaar gedwongen worden om posities te sluiten. In de derivatenhandel is het bijna onmogelijk om de prijsstelling van financiële instrumenten duidelijk te begrijpen. Over-the-counter handel is niet gereguleerd en kan ondoorzichtig zijn. Derivaten zijn als schuldbewijzen onderworpen aan het emittenten risico.

Waar moeten handelaren zich van bewust zijn?

De daghandel is ingedeeld in de hoogste risicoklasse, dit is niet toevallig. Als speculant op het gebied van minimale prijsverschillen moet men zich ervan bewust zijn dat exorbitante rendementen grote risico’s met zich meebrengen. Als u handelt met krediet hefboom, als de handelaar heeft gespeculeerd, werkt het in de tegenovergestelde richting. Er is snel een totaal verlies van het kapitaal opgetreden of zelfs de resterende activa worden in gevaar gebracht door de verplichting om extra in te brengen. De handels vereisten omvatten een goedkope en eerlijke makelaar, die de orders betrouwbaar uitvoert, en een krachtige computer met de juiste hulpmiddelen. Wat de technische voorwaarden betreft, is de snelheid waarmee het handelsplatform transacties uitvoert van bijzonder belang.

Een succesvolle daytrader heeft diepgaande economische kennis, volgt het actuele nieuws en kan economische verbanden interpreteren. Technische analyse is een van de instrumenten die een daytrader moet beheersen om signalen voor de handel te herkennen. Handelaren dienen gebruik te maken van de geavanceerde opleidingen, webinars en lesmateriaal dat door makelaars wordt aangeboden om hun theoretische basis uit te breiden. Demo-accounts zijn nuttig voor de praktijk. Geen enkele handelaar zal echter hoge winsten maken op de lange termijn zonder een rationele handelsstrategie. Daghandelaren moeten een exact concept, plan of strategie volgen. Dit omvat specificaties over handelstijden, handelsproducten, grafiek signalen, kapitaalinvestering en wat er gebeurt als makelaars, internet of hardware faalt. Dit omvat het accepteren van verlies dagen en het consequent evalueren van transacties om te leren van fouten.

Conclusie

Daghandel kan worden geleerd. Als u bijvoorbeeld eerst uw gedrag over een bepaalde periode observeert en met fictief geld oefent, zult u sneller de nodige vaardigheden verwerven. Brokers hebben demo rekeningen en programma’s klaarliggen die handelaren kunnen gebruiken om met het onderwerp om te gaan. Beginners moeten echter niet overmoedig zijn. Het is over het algemeen aan te raden om alleen het kapitaal te gebruiken dat u nog heeft en dat u gemakkelijk kunt verliezen. In het begin moeten handelaren slechts kleine bedragen riskeren.

Samenvatting

Intraday trading: Handel in derivaten binnen de kortste tijdspanne van een dag.

Speculatie op kleine prijsverschillen van gesimuleerde onderliggende waarden, bijvoorbeeld aandelen, door middel van grafiekanalyse

De handel vereist speciale kennis van de handel in derivaten, inzicht in economische onderlinge relaties, mentale stabiliteit, technisch comfortabele apparatuur.

buitengewoon hoge winsten mogelijk met kleine kapitaalinvesteringen

Risico’s vermenigvuldigen verliezen door hefboomwerking, sommige derivaten kunnen extra financiering vereisen

Beginners moeten alleen kleine bedragen riskeren en de opleidings- en demo rekeningen gebruiken voor de voorbereiding.

Voordeel: in korte tijd een hoog rendement bereiken, waarbij zowel op stijgende als op dalende prijzen wordt gewed.

Nadeel: er moet altijd rekening worden gehouden met het totale verliesrisico, de prijsstelling van de derivaten is niet transparant en het emittenten risico is niet transparant.

trading strategie is onmisbaar, dient om de verliezen te beperken en de in- en uitgangssignalen te bepalen, moet strikt worden nageleefd